Dingen op zijn beloop laten. Wat kost dat eigenlijk?

Bijgewerkt op: 15 dec. 2021Het korte antwoord: €10.000 per werknemer per jaar, voor de minst gelukkige werknemers.

 

Onderzoek

In ons artikel “Hoe Antropologica jouw organisatie verder helpt” leggen we uit wat wij voor jouw organisatie kunnen betekenen. Je kunt er ook voor kiezen om problemen rondom teamcultuur, intrinsieke motivatie en de rolverdeling binnen de organisatie op zijn beloop te laten. Maar wat kost dat nu eigenlijk? We doen een educated guess.


In 2016 heeft het iOpener Institute een onderzoek gedaan onder 41.000 werknemers (The Science of happiness at work). Daaruit blijkt dat gelukkige werknemers in verhouding tot de minst gelukkige werknemers:

  • 90% minder ziekteverzuim laten zien;

  • Van plan zijn om 2 keer langer te blijven bij de organisatie;

  • 2 keer zo productief zijn.

Op basis van deze gegevens maken we de volgende inschatting.

 

Ziekteverzuim

De kosten van werkstressgerelateerd ziekteverzuim zaten eind 2020 op 3,1 miljard per jaar, op een beroepsbevolking van 9,0 miljoen. Gemiddeld ben je daar als organisatie dus €344 per werknemer per jaar aan kwijt. 90% van dit ziekteverzuim kan voorkomen worden door van de minst gelukkige werknemers gelukkige werknemers te maken. Oftewel: een besparing van €310 per werknemer per jaar, berekend over alle werknemers.

 

Personeelsverloop

Wat zijn de kosten van personeelsverloop? Het vervangen van een medewerker kost 21% van het bruto jaarsalaris van die medewerker. Het modale bruto inkomen van een medewerker ligt op €36.500. Als een medewerker vertrekt kost dat dus grofweg €7.665. Het gemiddelde personeelsverloop van alle sectoren bij elkaar opgeteld. Van de werkenden vond 16,7% het afgelopen jaar een nieuwe baan. Per werknemer is een organisatie per jaar dus €1.280 kwijt aan personeelsverloop. Als een organisatie van de minst gelukkige werknemers gelukkige werknemers weet te maken scheelt dat ongeveer €640 per werknemer per jaar, berekend over alle werknemers.

 

Lage productiviteit

Hoe staat het met de winst in productiviteit die je behaalt als je van de minst gelukkige werknemers gelukkige werknemers maakt? De arbeidsproductiviteit (het aantal euro’s dat een werknemer aan waarde levert per gewerkt uur) zat het afgelopen jaar in Nederland op €67 ($75,8). Inschattingen van de te behalen winst door het stimuleren van laagproductieve werknemers zijn lastig te maken. Als we het CPB-rapport “De onderkant van de arbeidsmarkt in 2025” erop naslaan, levert dit ergens tussen de 5% en de 14% op, afhankelijk van het opleidingsniveau van de werknemer. Dus laten we voor het gemak zeggen: ongeveer 10%. In geld uitgedrukt: ongeveer €6 per uur per werknemer. De gemiddelde werkweek is al heel lang, onveranderd, 31 uur per week. Er zitten gemiddeld 52,18 weken in een jaar. Dus het gaat om €6 x 31 uur per week x 52,18 weken per jaar = €9.700 per werknemer per jaar. Als we de 5% en 14% als onder- en bovengrens hanteren: tussen de €5.419 en €15.172 per laagproductieve medewerker.

 

De grootste winst is dus te behalen in het verhogen van de arbeidsproductiviteit. Daar helpen wij graag bij met workshops, coaching, onderzoek en advies. Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend oriëntatiegesprek!


18 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven