• Timothy

Offboarding: zo neem je afscheid

Bijgewerkt op: 15 dec. 2021

In ons artikel Onboarding als initiatieritueel las je over onboarding en wat Antropologica relevant maakt als gesprekspartner hierover. Bij onboarding houdt het echter niet op: offboarding is minstens zo belangrijk.


Het vinden en behouden van talent zijn altijd al uitdagende taken geweest voor de HR-afdeling. Met een groeiende concurrentie, neemt ook de uitstroom van medewerkers en dus offboarding toe. Wanneer een werknemer een organisatie verlaat, wordt het noodzakelijk voor je organisatie om te begrijpen waarom werknemers vrijwillig de organisatie verlaten.

Wat is offboarding?

Offboarding gaat goed als de vertrekkende medewerker deze als goed beoordeelt: als hij of zij zich gewaardeerd en gerespecteerd voelt. Hierin maakt het niet uit of iemand uit eigen initiatief vertrekt of niet: ieder mens verdient een respectvol afscheid.


Wat vaak ontbreekt bij offboarding is de aandacht voor het op een goede manier afsluiten van de relatie. Offboarding bestaat uit meer dan het uitvoeren van administratieve handelingen en het voeren van een exitgesprek: met de juiste aandacht en kennis van cultuur kan een exitgesprek een potentieel onboardingsgesprek zijn. Hoe dat werkt, leggen we je hier uit.Waarom vertrekt iemand?

Er zijn verschillende redenen waarom mensen een organisatie verlaten: een organisatiestructuur die niet bij hen past, communicatiebarrières, beloningen en arbeidsvoorwaarden die niet naar wens zijn, slechte mogelijkheden tot doorgroeien en ontwikkelen, gebrek aan uitdaging, etc. Een combinatie van deze factoren kan leiden tot verminderde motivatie onder werknemers en uiteindelijk tot een hoger verloop in je organisatie, met de bijbehorende kosten. Het voeren van een exitinterview helpt de organisatie om zich te concentreren op die ‘organisatorische lekken’ die leiden tot ontevredenheid op het werk en een gebrek aan motivatie (Sengupta, M., Sengupta, N., & Bandopadhyay, K. (2018).). Door hierop te focussen leert je organisatie deze omstandigheden te verbeteren en een hoog verloop en verzuim terug te dringen.


In een onderzoek gedaan door HR Focus Magazine (HR Focus (2008), blijkt dat de meeste werkgevers denken dat werknemers vertrekken omdat ze een beter salaris is beloofd. De echte reden is vrijwel altijd dat de werknemer niet langer tevreden is met de communicatie binnen het bedrijf. Een goede communicatie is essentieel om talent te behouden en de medewerkers intrinsiek gemotiveerd te houden.


Het exitgesprek

Het exitgesprek is een hulpmiddel voor het verbeteren van de communicatie met je medewerkers en kan een potentieel onboardingsgesprek zijn, omdat een goed exitgesprek altijd waardevolle feedback oplevert voor je bedrijf. Elke organisatie die geen offboardingsproces heeft ingericht voor haar vertrekkende werknemers verliest waardevolle informatie. Dit kan een negatieve invloed hebben op de prestaties van de organisatie in de toekomst.


Daarbij is het belangrijk dat de feedback goed wordt geïmplementeerd. Een goede implementatie en raadpleging ervan door deskundigen op het gebied van organisatieontwikkeling en verbeterprocessen helpt de organisatie om zich te onderscheiden van haar concurrenten.. Zo bezien levert een goed uitgevoerd exitgesprek met de vertrekkend medewerker inzichten op waardoor je gemakkelijker nieuw talent aantrekt.


Want of je werknemer nu aan het begin of aan het einde staat van de relatie met je organisatie, de manier waarop je hem behandelt spreekt boekdelen over je organisatie, je leiders en je cultuur. Die cultuur kan je (potentiële) medewerkers, klanten en relaties aanspreken en motiveren om met je samen te werken.


Meer weten over hoe je je cultuur inzet in een offboardingsproces, hoe je een goed exitgesprek voert en hoe je de input verzamelt en vervolgens implementeert? Neem contact met ons op!


www.antropologica.net


40 weergaven2 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven