Van snel gelukkig naar langdurig tevreden

Veel workshops en coachingstrajecten zorgen ervoor dat je gelukkig wordt. Je hebt weer helder voor ogen hoe je de zaken gaat aanpakken en gaat met nieuwe moed de toekomst tegemoet. Na een paar maanden begint je aanpak weer wat te verzanden en zakt de moed je lichtelijk in de schoenen. Hoe kan dat nou? Je was toch zo lekker bezig?


Langdurig geluk komt voort uit tevredenheid. Niet uit snelle oplossingen. Als je problemen in de interactie tussen mensen wilt oplossen, gaat dat het snelst als je de betrokkenen hun gedrag laat aanpassen. Om langdurige verandering teweeg te brengen, is verandering nodig in normen, waarden en overtuigingen. Hoe je dat doet, hebben we beschreven in ons artikel over Individuele cultuur en communicatie. 

Present bias


Waarom kiezen veel mensen dan toch voor de quick fix? Omdat die voorgeprogrammeerd is in onze hersenen. Mensen hebben van nature liever een kleinere beloning in het heden dan een in verhouding wat grotere beloning in de toekomst. In de economie staat dit verschijnsel bekend als present bias. (O'Donoghue & Rabin, 1999)


De voorkeur voor een beloning op korte termijn komt voort uit het impulsieve deel van je hersenen. Je hersenen kennen daarnaast ook een rationeel deel. Uit onderzoek van Carpenter en Benscheid (2019) blijkt dat je de impuls kunt afremmen door een andere bias te activeren: choking at high stakes. Daarmee komt er meer balans in je besluitvorming, doordat de impuls tijdelijk onderdrukt wordt. Het betekent letterlijk dat je je beseft wat je te verliezen hebt door de keuze impulsief te maken. Als je impulsieve reactie is afgeremd kun je rustig de tijd nemen om jezelf de vragen te stellen: "Wat gebeurt er nou eigenlijk?" en "Welke voor- en nadelen hebben de verschillende keuzes?".

 

Toepassing op de werkvloer


Begrijpen hoe dit proces werkt in je hersenen is één ding. Maar hoe pas je deze kennis toe in de praktijk? Daniel Kahneman heeft hier prachtig over geschreven in zijn boek "Thinking, fast and slow" (2011). De truuk zit erin dat je stilstaat bij de gevolgen die je keuzes en je gedrag hebben. En dat je je afvraagt of je die gevolgen wenselijk vindt.


Als je nog niet weet of je de gevolgen van je keuzes wenselijk vindt, kun je eigenlijk niets anders dan een keuze maken en goed waarnemen wat de gevolgen van die keuze zijn. Wat gebeurde er nadat je op een bepaalde manier handelde? Om die gevolgen goed te onthouden, kun je die voor jezelf noteren. Schrijven op papier werkt wat dit betreft beter dan een tekst typen in de computer of een tekst swipen op je mobiel. Dat komt doordat iedere letter een specifieke combinatie van motorneuronen activeert. Die combinatie wordt gekoppeld aan de herinnering, waardoor je de informatie later weer beter kunt ophalen uit je geheugen. In ons artikel over individuele cultuur en communicatie geven we meer tips over hoe je het beste informatie onthoudt.

 

Help, het lukt me niet alleen!


We kunnen ons goed voorstellen dat bewust kiezen voor het rustig overdenken van je keuzemogelijkheden niet altijd gemakkelijk gaat. Daar helpen wij je graag bij. Zowel individueel als in teamverband.


Neem contact met ons op, dan kijken we hoe we jou kunnen helpen.


Hartelijke groet,Tymo & Rik


7 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven